Geen producten (0)

Oliebollen

Met dit oliebollen recept kun je snel en gemakkelijk de lekkerste oliebollen bakken.

Ingredienten

  • 1 kilo bloem
  • 1 liter water
  • 42 gram verse gist of 16 gram biologische gedroogde gist 
  • 20 gram zout
  • 50 gram suiker
  • 3 liter zonnebloemolie

Bereidingswijze
Oliebollen bak je met een mengsel van bloem, gist, water, suiker en zout. Meng eerst de gist met het water en voeg vervolgens de bloem toe. Mix het daarna 30 seconde tot een mooi geheel. Voeg vervolgens het zout en de suiker toe en mix het oliebollen beslag nog 20 seconde, zodat ook het zout en de suiker goed door het beslag heen zijn gemixt.

Als je oliebollen wilt bakken met krenten kun je de krenten aan het beslag toevoegen.  Uiteraard kun je oliebollen ook bakken met andere ingrediënten. In dat geval kun je deze ingrediënten toevoegen aan het oliebollenbeslag.

Met het beslag dat je nu hebt gemaakt kun je nog geen oliebollen bakken. Het is belangrijk dat het beslag eerst nog rijst. Om ervoor te zorgen dat het beslag
van de oliebollen niet uitdroogt is het belangrijk dat je een vochtige handdoek of theedoek over de schaal heen legt. Laat de kom vervolgens drie kwartier tot
een uur op een warme plek staan, zodat het beslag lekker kan rijzen.

Als het beslag voldoende gerezen is kun je de frituurpan aanzetten (190 graden). Als de olie de juiste temperatuur heeft bereikt kun je de eerste oliebollen bakken. Giet met de juslepel wat van het beslag in de olie. De eerste oliebollen zullen waarschijnlijk nog niet de mooiste zijn, omdat het altijd even uitproberen is, maar al snel kom je erachter wat de juiste hoeveelheid oliebollen beslag per oliebol is. Wij raden je aan om per keer ongeveer 4 tot 6 oliebollen te bakken.
Als je namelijk teveel oliebollen per keer bakt zullen ze aan elkaar vast gaan zitten. Draai de oliebollen af en toe voorzichtig om en laat ze ongeveer 5 a 6
minuten bakken.

Wanneer de oliebollen gebakken zijn is het belangrijk dat je de oliebollen goed laat uitlekken. Dit kun je doen door de gebakken oliebollen op een stuk
keukenrol uit te laten lekken. Het voordeel van de keukenrol is dat het vet snel in het keukenpapier trekt.

Eet smakelijk en fijne feestdagen!