Geen producten (0)

Informatie over allergieën: Kleur- en smaakstofvrij

Er zijn een natuurlijk ook een aantal onverdachte of zelfs zeer gezond te noemen kleurstoffen, zoals bietenrood en tomatenrood (Anthocyanen). Het niet verdragen van kunstmatige kleur- en smaakstoffen (in veel gevallen aangeduid als de zogenoemde E-nummers) werd een aantal jaren geleden door kinderarts Feingold ontdekt. Deze E-nummers zouden verantwoordelijk zijn voor allerlei fysieke klachten, zoals diarree, huiduitslag of exceem en buikpijn. Ze zouden ook gedragsproblemen bij kinderen kunnen veroorzaken, zoals aandachtstekortstoornis en hyperactiviteit.

Verrijking of nutteloos
Bij de E-nummers gaat het er vooral om dat het product lekker smaakt, er goed uitziet en blijft uitzien. Daarnaast worden er steeds vaker stoffen aan ons voedsel toegevoegd, die de gezondheid moeten bevorderen. We kennen ze allemaal wel: de extra vitamines in vruchtensappen of fruitpotjes, yoghurtproducten verrijkt met calcium, de ontbijtdrankjes die gelijk staan aan een boterham met kaas. Net als bij de E-nummers zijn ook deze toevoegingen aan regels gebonden.

Toevoegingen
Toevoegingen (ook wel additieven genoemd) zijn hulpstoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen, of het uiterlijk of de smaak te verbeteren. Deze zijn onderverdeeld in E-nummers (oplopend van 100 t/m 1499) en kunnen zowel chemisch of natuurlijk van aard zijn. Om er voor te zorgen dat wij er niet te veel van binnen krijgen zijn er Europese richtlijnen vastgesteld. Per additief is er dus een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI).

De meest voorkomende toevoegingen die een overgevoelige reactie kunnen oproepen, de zogenoemde 'triggers', zijn:
Tartrazine (E 102), een citroengele kleurstof. Sulfiet (E 220-221), een conserveermiddel.

Minder vaak voorkomend zijn, kleurstoffen E 110 en 127. De conserveermiddelen 210, 213, 219, 250 en 251. De anti-oxidanten (om de ranzigheid tegen te gaan) E320 en 321. Tot slot de smaakstof E 621.

De producten van AllergieSupermarkt.nl zijn met de grootst mogelijke zorg geselecteerd. Kijk hier voor een overzicht van de kleur- en smaakstof vrije producten.

Bron: De Allergie Supermarkt