Geen producten (0)

Informatie van de Rijksoverheid

Wat zijn E-nummers op het etiket van levensmiddelen?
E-nummers staan voor additieven die zijn goedgekeurd voor gebruik binnen de Europese Unie (EU). Additieven zijn toevoegingen aan levensmiddelen om de eigenschappen te verbeteren of te veranderen. Voorbeelden zijn conserveermiddelen en kleurstoffen. Conserveermiddelen kunnen onder andere de houdbaarheid van het product verlengen.

Soorten en oorsprong E-nummers
E-nummers zijn te verdelen in natuurlijke en kunstmatige E-nummers. Uit een E-nummer is niet af te leiden of het additief een plantaardige, dierlijke of kunstmatige oorsprong heeft. Als u vanuit geloofsovertuiging of levensovertuiging of vanwege overgevoeligheid wilt weten wat de oorsprong van het additief is, kunt u de website van het Voedingscentrum raadplegen.

Natuurlijke E-nummers
Uit een E-nummer is niet te herleiden of het additief een plantaardige, dierlijke of kunstmatige oorsprong heeft. Natuurlijke E-nummers komen uit natuurlijke bronnen en hebben een plantaardige, dierlijke of minerale afkomst. Een voorbeeld is de gele kleurstof E100 die uit geelwortel wordt gehaald.

Kunstmatige E-nummers
Kunstmatige E-nummers worden in een laboratorium gemaakt. Deze additieven kunnen ook natuuridentiek zijn. Dat betekent dat de stof kunstmatig is gemaakt maar dezelfde samenstelling heeft als een natuurlijke stof. Appelzuur E296 komt bijvoorbeeld natuurlijk voor, maar wordt ook kunstmatig gemaakt.

E-nummers en gezondheid
Additieven mogen geen gezondheidsrisico opleveren. Ze worden daarom pas goedgekeurd na onderzoeken waaruit blijkt dat ze geen aanwijsbaar risico voor de gezondheid opleveren. Wilt u de inname van additieven toch beperken of vermijden, dan kunt u beste kiezen voor zoveel mogelijk onbewerkte producten. 'Light'-producten en kant-en-klaar producten bevatten veel additieven.

Meer informatie E-nummers
Meer informatie over E-nummers vindt u op de website van het Voedingscentrum.

Rijksoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid