Geen producten (0)

Verschil: bronwater & kraanwater… Wat is gezonder?

De marketingafdelingen van bronwaters en mineraalwaters doen er alles aan om consumenten te laten geloven dat bronwater en mineraalwater uit flessen ‘lekkerder’, ‘zuiverder’ en ‘gezonder’ is dan kraanwater. Deze vooronderstelling is echter pertinente onzin. Bronwater is namelijk hetzelfde als kraanwater, maar dan veel minder gezuiverd…

Soorten water
In Nederland worden verschillende soorten water verkocht.De bekendste hiervan zijn als volgt:

 • Kraanwater / leidingwater
 • Bronwater (direct uit de bron)
 • Mineraalwater (sterk mineraal-houdend)
 • “Flessenwater” (drinkwater in fles)

Al deze waters worden in principe verkregen uit hetzelfde grondwater, oeverwater, duinwater en rivierwater. Alleen de mate van zuivering verschilt per watersoort.

Bronwater = leidingwater
Het Nederlandse kraanwater ofwel leidingwater wordt grotendeels geput uit drieëntwintig waterbronnen. De meeste soorten bronwater komen uit precies dezelfde waterwinningsinstallaties als kraanwater.Hierbij valt te denken aan:

 • Bar le Duc® = Bron Utrecht
 • Sourcy® = Bron Bunnik
 • Earth® = Bron Annen
 • AH™ huismerk = Bron Hoensbroek

Bij veel Nederlanders komt Bar le Duc uit de kraan, het toilet en de douchekop…

Verschil kraanwater & flessenwater
Kraanwater wordt door een waterzuiveringsinstallatie gepompt voordat het uit de kraan komt.Mineraalwater en bronwater wordt echter van tevoren al in flessen gestopt. Flessenwater is zodoende minder zuiver en bevat bovendien veel meer mineraalzouten dan leidingwater.

Soms bevat mineraalwater zodanig veel chemische componenten dat het niet geaccepteerd zou worden als kraanwater!Dit vanwege de extreem strenge kwaliteitsnormen voor Nederlands leidingwater.

De kwaliteitseisen voor alle flessenwaters zijn omschreven in het ‘Warenwetbesluit Verpakte Waters’. Hierin staat voor 15 stoffen beschreven wat de maximale of minimale concentratie ervan in het water mag of moet zijn. Voor kraanwater zijn eisen opgesteld voor maar liefst 65 stoffen! Zodoende zijn er talloze merken fleswater die niet voldoen aan de drinkwaternorm. (bron)

Verschil bronwater & mineraalwater
Mineraalwater moet per se gebotteld worden bij de bron. Voor mineraalwater gelden bovendien afwijkende kwaliteitseisen, namelijk de ‘Europese richtlijnen voor natuurlijk mineraalwater’. Dat komt omdat mineraalwater nauwelijks gezuiverd mag worden.Zodoende bevat mineraalwater meer of minder van bepaalde mineralen, spoorelementen, zware metalen en gassen, wat voor een specifieke samenstelling en smaak zorgt.

Bronwater mag wel vervoerd worden voordat het de fles in gaat. Bronwater moet daarnaast aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als drinkwater, namelijk de ‘Waterleidingwet voor drinkwater’.

Let op: Kraanwater is niet in elk land geschikt als drinkwater!

Nadelen mineraalwater
Mineraalwater kent verschillende nadelen omdat er veel mineralen, spoorelementen en zware metalen in kunnen zitten.De belangrijkste nadelen van mineraalwater zijn als volgt:

 • Bepaalde mineralen kunnen mineraalwater een vieze bijsmaak of nasmaak geven.

 • Mineraalwater bevat veel natrium (zout), wat erg slecht voor je is.

 • Mineraalwater kan kleine hoeveelheden zware metalen bevatten (koper, lood, cadmium, mangaan, zink etc.).

 • In sommige niet-Europese landen wordt fluoride aan fleswater toegevoegd.

 • Mineraalwater kan veel calciumwaterstofcarbonaat ofwel “kalk” bevatten (“hard water”).

 • Soms worden nutteloze vitamines aan fleswater toegevoegd (“vitamine-water”).

 • Mineraalwater kan kleine hoeveelheden nitraten, sulfieten, fosfaten, chlorides, halogenen en overgangsmetalen bevatten (chloor, ammonium, nitriet, mangaan etc.).

Voor iedere plastic fles wordt bovendien 25 milliliter aardolie gebruikt. De belasting van het milieu door productie, vervoer, verweking en vernietiging van plastic waterflessen is bovendien enorm (2,7 miljoen ton plastic waterverpakkingen per jaar)!

Water: prijzen & kosten
In de handel van fleswater, bronwater en mineraalwater gaan miljarden om. Bronwater kost bij een supermarkt tot €1,78 per anderhalve-literfles.Een halve-literflesje mineraalwater bij een kiosk kost zelfs al snel €1,50 à €2,-.

Eén “kuub” (1000 liter) leidingwater kostte in 2010 slechts 1,21 tot 2,10 euro. Dat is één tiende tot één vijfde eurocent per liter! Kraanwater is 400 tot 1000 maal goedkoper dan bronwater & mineraalwater, terwijl het kwalitatief minstens zo goed is…Vaak zelfs veel beter!

Met het geld dat jaarlijks wordt uitgegeven aan flessen water, zou het wereldwijde drinkwatertekort grotendeels kunnen worden opgelost.

Smaak van water
Het is een hele kunst om water lekker te laten smaken.De smaak van drinkwater is namelijk afhankelijk van het soort “ruwwater” (grondwater, rivierwater, duinwater etc.) waaruit het drinkwater wordt vervaardigd en de manier waarop het water wordt gezuiverd.

De chemische samenstelling (mineralen, spoorelementen, gassen & zware metalen), bepaalt uiteindelijk de smaaksensatie en hardheid van het drinkwater. Mineraalwater smaakt over het algemeen penetranter, ziltiger en bitterder dan leidingwater. Een zanderige bijsmaak of nasmaak is ook niet uitgesloten. Veruit de meeste mensen proeven echter geen verschil tussen leidingwater en flessenwater (zie Engelstalig filmpje):

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=suOvqKso9Xs

Water voor baby’s & babyvoeding…
Voor baby’s fles kun je in veruit de meeste gevallen gewoon kraanwater gebruiken. Gebruik bij voorkeur bronwater als jouw woongebied bekendstaat om extreem “hard” water of als je loden waterleidingen in je woning hebt. In alle andere gevallen is kraanwater minstens zo goed als bronwater. Let op: gebruik nooitmineraalwater voor babyvoeding vanwege de mogelijke hoge mineraalconcentraties.

Tot slot
Door mooie reclames voor bron- & mineraalwater kun je veronderstellen dat water uit een fles schoner, zuiverder, puurder en gezonder is dan water uit de kraan. Mineraalwater is echter minder zuiver dan Nederlands kraanwater. Het drinken van bronwater en mineraalwater in Nederland is dus pertinente onzin. In landen waar leidingwater niet drinkbaar is, is flessenwater natuurlijk wel hartstikke nuttig.

Bron: PrettyHealthy.nl