Geen producten (0)

Artikel "Histamine-intolerantie, wat is dat"

Mijn zoektocht
We hebben allemaal wel eens het gevoel van gejaagdheid en onrust in ons lichaam en je hebt werkelijk geen idee waar het vandaan komt. ”Een beetje stress, gewoon een paar dagen rustig aan doen, lekker ontspannen en dan gaat het wel weer goed”. Bij de meeste mensen is dit ook het geval, maar bij een andere groep is dit helaas niet zo. Bij mij was dit inderdaad het geval, het begon met een onrustig gevoel van binnen, vooral ’s avonds in bed, huiduitslag, slapeloosheid, verhoogde hartslag en aanvallen van benauwdheid en duizeligheid. Na diverse artsen te hebben bezocht kwam men tot de conclusie, je bent waarschijnlijk overspannen, je hebt hyperventilatie en misschien ook wel een vorm van astma.

Ongeveer drie jaar geleden kreeg ik er ook nog eens hartritmestoornissen bij en daar begreep ik al helemaal niks van, ik was toch kerngezond, had naar mijn mening geen stress en volgens de cardioloog mankeerde er niks aan mijn hart. Wederom de diagnose Stress! De artsen zullen wel gelijk hebben, ze hebben er tenslotte voor gestudeerd, maar in mijn hoofd dacht ik er totaal anders over. “ Ik ben niet gestressed, maar mijn lichaam protesteerde ergens tegen, ik wist alleen niet tegen wat.” Via een vriend hoorde ik dat je allergisch kan zijn voor sulfiet en dat zit in wijn. Ik drink graag ’s avonds een glaasje rode wijn en ik merkte dat ’s nachts mijn hartoverslagen minder werden als ik mijn wijntje liet staan. En zo is mijn zoektocht naar mijn klachten begonnen.

Ik ben begonnen met het weglaten van additieven in mijn voeding (de E-nummers) en ik merkte al vrij snel een verschil. Mijn gejaagde gevoel verdween voor een groot gedeelte, net zoals de uitslag, mijn duizelingen en de benauwdheid. Met deze informatie en ben ik wederom naar de huisarts gegaan en zo ben ik bij een allergoloog terechtgekomen die alles de diagnose stelde “Histamine-Intolerantie” en met behulp van een diëtiste heb ik mijn voedingspatroon helemaal omgegooid.

Wat is Histamine?
Histamine is een lichaamseigen stof die regelt het hartritme en de dikte van de bloedvaten. Als er te veel histamine in je bloed terechtkomt, veroorzaakt dit klachten die heel erg veel lijken op stress-klachten:

 • Hartritmestoornissen (hartoverslagen of hartkloppingen)
 • Huiduitslag
 • Benauwdheid, slijmvorming en verkoudheid
 • Buikklachten
 • Duizelingen
 • Hoofdpijn
 • Overgewicht

De allergische reacties streden vaak vrij snel op, binnen enkele minuten of na een aantal uren na het eten van een allergeen. Soms duurt het nog langer en is het heel lastig te achterhalen waar de allergische reactie vandaan komt. Als je het vermoeden hebt van een Histamine-intolerantie is het dan ook verstandig om direct een voedingsdagboek bij te houden.

De oorzaken van een Histamine-intolerantie of een Histamine-allergie kunnen zijn:

 • door een aangeboren afwijking kan het voorkomen dat er niet, of onvoldoende enzymen in de darmen worden aangemaakt die histamine afbreken. Het enzym DAO (Diaminooxidase) is verantwoordelijk voor de afbraak van Histamine.
 • alcohol- en medicijngebruik
 • zweren in je maag of darmen
 • stress, hormonale schommelingen of een seizoensgebonden allergie (hooikoorts)

Om je histamine gehalte in je lichaam laag te houden is het verstandig aan je dieet te houden en vermijdt alle producten met de E-nummers. Histamine ontstaat namelijk gedurende het rijpingsproces van onze voeding. Zoals oude en harde kazen, worst, gist, zuurkool en vis die niet meer vers is. Rode wijn, bier en champagne hebben ook een vrij hoog histaminegehalte. Het daarom ook beter om jonge droge witte wijn te drinken of ander whisky, wodka of jenever. Deze dranken bevatten een veel lager Histamine-gehalte. Op mijn site vindt je de gehele voedingslijst met producten die een laag Histamine-gehalte.

Balans
Probeer zo veel mogelijk de balans weer terug te vinden in je lichaam. Zorg voor een goede dag- en nachtritme, vermijdt stress en verminder of stop met roken en matig je alcoholgebruik.
Eten zonder Stress, het kan ook Lekker Natuurlijk

Maar met een gezin en een drukke baan is het best lastig om toch is makkelijks en lekkers op tafel te zetten en ben ik ga experimenteren en recepten gaan maken. Toen er steeds meer vraag kwam naar mijn recepten ben ik hier verder mee gegaan en heb een boek gemaakt die eind november uitgegeven wordt “Eten zonder Stress, het kan ook Lekker Natuurlijk”.

Hierin staan niet alleen recepten, maar er wordt ook uitleg gegeven over Histamine-intolerantie en wat de E-nummer inhouden. Ook geef ik tips die je kunt gebruiken om toch een zo “normaal” leven te kunnen lijden. Een histamine-intolerantie is niet leuk, maar je kunt het wel leuk maken. Je keert eigenlijk weer terug naar de basis en je leert heel goed je lichaam kennen.

Om alvast een klein voorproefje te krijgen over de recepten en het boek verwijs ik je door naar mijn website etenzonderstress.nl. Het weekmenu op de site helpt je om toch elke dag een gevarieerd menu op tafel te krijgen.
Mocht je meer informatie willen of je wilt gewoon eens je verhaal kwijt dan kan je altijd een reactie geven op de site en hopelijk helpt het je verder op weg en verminderen je klachten.

Bron: www.vetvrij.com