Geen producten (0)

Voedingslijst

Overzicht van voedingsmiddelen met een laag histamine-gehalte.

Toepasbaar in een Histamine-arm dieet

 

Brood en granen:
Wit en bruin brood, vers of geroosterd
Zuurdesem
Stokbrood
Sesambrood
Roggebrood, zonder conserveringsmiddelen
Naturel en volkoren beschuit en crackers
Matzes naturel en volkoren
Cornflakes
Gort
(Rijst)Griesmeel
Havermout
Maismeel
Sesam (meel)
Spelt
Bakpoeder (fosfaatvrij)
Let op het gebruik van de E-nummers in brood en daarom is het aan te bevelen om brood van de “ Groene Winkel” of de Natuurwinkel te kopen. Zelf maken kan natuurlijk ook.

Wafels en Toast
Rijstwafels
Tarwewafels
Maiswafels
Naturel en volkoren toast
Soepstengels 

Zuivel
Margarine en halvarine
Natufood
Roomboter naturel
Melk
Karnemelk
Drinkyoghurt zonder toevoegingen
Koffiemelk en koffieroom
Room
Slagroom
Zure room
Crème fraiche
Yoghurt
Kwart
Schapenmelk
Umer zonder toevoegingen
Zelfgemaakte vla en pudding met de toegestane ingrediënten

Beleg – Hartig
Hollandse smeerkaas
Eru Goudkuipje
Hüttenkäse
St. Moret
Mozzarella
Jonge (gras)kaas, Goudse kaas bevat een hoger histamine gehalte dan de meeste jonge kazen
Vleessoorten van rundvlees, lamsvlees, kalfsvlees, geitenvlees en paardenvlees
Geen voorverpakte vleeswaren i.v.m. de E-nummers

Beleg -  Zoet
Jam van abrikozen, bramen, kersen, perziken en/of pruimen
Honing
Stroop naturel, appelstroop en/of perenstroop
Suiker
Zonnebloempittenpasta
Sesampasta
Carobeproducten, zonder toevoegingen

Dranken
Thee                  Naturel zwart en groene thee, rooibosthee, brandnetelthee en theïne vrije thee
Koffie                 Cafeïne vrije koffie en granenkoffie
Vruchtensap       Puur vruchtensap van de toegestane fruitsoorten
Groentesap         Wortelsap zonder toevoegingen
Limonade           Siroop van de toegestane fruitsoorten
Bronwater           Mineraalwater en bronwater. Let wel op het sulfietgehalte in het water SO4

Soep
Zelfbereide soep of bouillon gemaakt van de toegestane vleessoorten en groente. Uiteraard geen smaakversterkers toevoegen
Ongekleurde vermicelli

Vegetarisch
Tofu en tahoe naturel
Eidooier, geen eiwit in verband met het hoge histaminegehalte

Sauzen
Zelfgemaakte jus en saus bereidt van de toegestane producten

Bindmiddelen      Aardappelzetmeel
                          Maïzena
                          Aga-Agar
                          Arrownoot
                          Sago
                          Witte gelatine
                          Sojameel
                          Tarwebloem
                          Brinta

Bakmiddelen       Oliën, bak- en braadvetten zijn af te raden in verband met de E-nummers

Kruiden
Knoflook
Witte azijn naturel
Zout en peper (wit)
Bieslook
Selderij
Gember
Koriander
Kurkuma

Groente
Alle groentes uit blik en glas, vers ingevroren en zonder toevoegingen en zonder kruiden en saus 

Oranje gekleurde groentes bevatten een kleine hoeveelheid histamine

 

Vers Peulvruchten Maximaal twee keer week (nitraatrijke groente)
Asperges Erwten Andijvie
Aardpeer Kapucijners Bleekselderij
Bloemkool Linzen Chinese kool
Boerenkool Sojabonen uit blik, glas of gedroogd Koolrabi
Broccoli Witte en bruine bonen Paksoi
Courgette Doperwten Postelein
Knolselderij Peultjes Raapstelen
Komkommer Snijbonen Rode bietjes
Mais Sperziebonen Sla
Paprika Tuinbonen Spitskool(Muskaat)
(Muskaat)pompoen   Venkel
Rabarber   Rode, witte, spits en savooie kool
Rode kool    
Schorseneren    
Spruitjes    
Uien    
Witlof    
Okra    
Mais    
Pastinaak    
Peen    
Prei    
Radijs    
Rammenas    
Rettich    
Rozebottel    
Snijbiet    

 

Aardappelen
Gekookte aardappelen
Zelfgemaakte frites
Aardappelen gebakken in de toegestane oliën en vetten
Aardappelpuree

Vlees
Rundvlees
Kalfsvlees
Kip en kalkoen
Konijn en haas
Ree- en hertenvlees
Paardenvlees
Schapen- en geitenvlees

Vis
Diepgevroren en onbewerkte vis
Verse vis
Diepgevroren schaal- en schelpdieren

Buitenlandse producten
Pasta                  Ongekleurde blanke en volkoren macaroni, spaghetti en lasagne
Graanachtige       (Zilvervlies) rijst en mihoen
                           Boekweit
                           Bulgur
                           Couscous
                           Tarly
                           Gerst
                           Spelt
Taco                    Alle tacoschelpen zonder E-nummers
Pizza                   Zelfgemaakte pizza’s van brooddeeg of bladerdeeg met alle toegestane producten

Vruchten
Appels
Abrikozen
Bessen
Cranberries
Druiven
Kersen
Mango’s (bevat een geringe hoeveelheid histamine)
Meloenen
Nectarines
Perziken
Pruimen

Conserven
Toegestane vruchten uit diepvries, potten, blik, glas of als diksap zonder E-nummers

Koek en gebak
Volkoren beschuit, zonder toevoegingen
Moutbiscuit, zonder toevoegingen
Rijstwafels, zonder toevoegingen
Boekweitwafels, zonder toevoegingen
Maiswafels, zonder toevoegingen
Zelfgemaakte koekjes en gebak gemaakt van de toegestane producten

Snoep
Af te raden in verband met de E-nummers

Hartig
Naturel chip (Lays)
Maischips
Zelfgemaakte popcorn

Diverse
Ongezwavelde abrikozen
Krenten en rozijnen
Vijgen
Suiker, geen bruine (basterd)suiker in verband met kleurstof
Honing
Kokos
Carobe
Sesamzaad
Pijnboompitten
Zonnebloempitten