Geen producten (0)

Even voorstellen....

Mijn naam is Zwannet van Binsbergen-Kemp, ben inmiddels 43 jaar en heb dit boek en deze website gemaakt om mijn allergie cq intolerantie onder de aandacht te brengen en hiermee mensen te helpen door zo veel mogelijk informatie te vinden en dit te delen via deze site en via Facebook.

Hieronder heb ik geprobeerd mijn verhaal zo duidelijk mogelijk op te schrijven.


Mijn verhaal

Voordat ik er eindelijk achter ben gekomen wat ik mankeerde is er een hele zoektocht aan voor af gegaan. En eigenlijk ben ik nog niet klaar, maar het heeft een naam en daar leg ik maar gewoon bij neer en de rest komt vanzelf.

Zo is het helaas niet altijd geweest. De frustraties, het verdedigen van jezelf en het overtuigen van anderen. Het hakte er best wel in, maar ik bleef volhouden.

Het is denk ik zo'n tien jaar geleden begonnen. Na een gestresste periode raakte ik zwanger en tijdens mijn zwangerschap begonnen de eerste verschijnselen: uitslag, duizelig, hoofdpijn en vreselijke last van mijn darmen. Heel logisch allemaal, want deze kwalen zijn heel normaal tijdens je zwangerschap en zeker als je uit een vervelende periode komt. Je lichaam reageert hierop en bij de een is het uitslag en bij de ander zijn het huilbuien. Maar na mijn zwangerschap bleven mijn klachten aanhouden. Sterker nog er kwamen steeds meer klachten bij. Regelmatig migraine-aanvallen, de uitslag verspreidde zich verder uit over mijn lichaam, steeds vaker hartkloppingen 's nacht in bed.... Wederom dacht ik dat dit allemaal te danken was aan de stress van een eerste en vrij snel een tweede kind.

De jaren die volgden bezocht ik wel eens mijn huisarts in verband met mijn huiduitslag en mijn duizeligheid. Maar die wist ook geen oorzaak en dan krijg je standaard een zalfje en het advies om dan maar wat zouter te eten of neem gewoon een dropje!

Ongeveer vijf jaar geleden begonnen de serieuzere klachten: het leek wel of mijn hart af en toe haperde en om verschillende momenten van de dag leek het wel of mijn keel zachtjes werd dichtgeknepen. Het verdween wel weer in de loop van de dag, maar raar was het wel. Wederom maar weer naar de huisarts. Op de moment dat je dan bij de huisarts bent doet je hart het wel weer normaal en de benauwdheid kan komen van het klimaat op je werk. Ook vrij logisch, want het is altijd wel benauwd op kantoor en een raam openzetten kon helaas niet.

Mijn hart begon steeds vaker te haperen (hartoverslagen) en ben uiteindelijk toch maar doorverwezen naar een cardioloog. Na diverse testen en onderszoeken bleek mijn hart kerngezond, alleen gevoelig voor prikkels. Geen zorgen maken dus.

Op een avond vertelde mijn man, die in de voedselindustrie werkzaam is, dat hij vroeger wel eens klanten had die een allergie hadden voor sulfiet. Sulfiet zit in grote hoeveelheden in rode wijn en dat dronk ik regelmatig. Gezellig 's avonds met wat franse kaasjes erbij. Vanaf die dag ben ik gestopt met het drinken van rode wijn en inderdaad de hartoverslagen werden minder. Helaas de rest van mijn klachten niet, dus ben ik gaan googlen en kwam eigenlijk al vrij snel op verschillende sites en forums waarin duidelijk werd dat ik niet de enige ben met klachten die ontstaan van E-nummers! Een hele opluchting en ben vanaf die dag gaan expirimenten met mijn voeding.  Goed op de etiketten kijken en vooral de smaakversterkers vermijden.

Op een gegeven moment kreeg ik inderdaad last van stress, maar nu van mijn werk,. De klachten werden in alle hevigheid versterkt en ben regelmatig naar de eerste hulp gereden om een hartfilmpje te laten maken.  En zodoende  kwam ik in de molen terecht van huisart, cardioloog, mensendieck, fysiotherapie en uiteindelijk een psycholoog! Je klachten kunnen echt niet van je voeding komen, je moet maar eens wat rustiger aan gaan doen.

Maar ik ben toch niet gek, de stress van mijn werk kan ik echt wel aan. Die conclusie had de psycholoog gelukkig ook getrokken en ben uiteindelijk terechtgekomen bij een allergoloog die me helemaal begreep en mijn klachten kregen een naam: Histamine-intolerantie!

Om het allemaal niet te dramatisch te maken voor mezelf, ben ik van de lijst van voedingsmiddelen recepten gaan maken. Doordat de recepten bij mijn vrienden en familie zo goed werden ontvangen, was het idee al snel voor een receptenboek al snel geboren.

Helemaal van mijn klachten af ben ik niet, maar het is met 80 procent verminderd en ik voel me er heel goed bij. Natuurijk moet ik opletten dat ik af en toe niet te weinig slaap, teveel hooi op mijn vork neem of toch een wijntje teveel drink. Nu alleen nog maar jonge witte wijn van het zelfde merk. Maar ik kan nu mijn klachten herleiden en dat ze meestal na een aantal uren weer verdwijnen. Ik kan het nu accepteren en degene die mij niet willen begrijpen, want die zijn er helaas nog steeds, laat ik nu maar gewoon kletsen. Zij wisten niet dat ik me eigenlijk al jaren niet goed voelde, zij zien alleen dat ik vroeger wel alles at en dat is de ogen van een aantal mensen vreemd. Ik voel mijn eigen lichaam en dit lichaam heb ik in de afgelopen jaren goed leren kennen!

Even een up-date:

Inmiddels ís het 2018 en ben ik bij een andere allergoloog terecht gekomen en omdat ik toch onder controle wilde blijven heeft hij mijn Tryphase waardes laten onderzoeken, die bleken te zijn verhoogd en zijn conclusie was al snel  Mastocytose / urticaria pigmentosa. Wel even schrikken, maar je kan er oud mee worden en mijn klachten hadden weer een nieuwe naam. Elk half jaar opnieuw bloedprikken en de waardes bleken te schommelen en niet stabiel. Maar omdat ik vond dat deze diagnose toch wel snel gesteld werd en ik geen symptomen had die bij urticaria pigmentosa hoorde, ben ik op eigen initiatief in april 2019 naar het Erasmus MC gegaan om mijn onderbuik gevoel te laten bevestigen. Als ik inderdaad Mastocytose zou hebben, dan wil ik daar ook de juiste behandeling voor krijgen en niet elkhalf jaar maar afwachten.

In het Erasmus is er een speciaal Mastocytose spreekuur en er ging een wereld voor me open. Ik werd hier echt serieus genomen en de arts wist precies waar ik het over had! Was een opluchting. Na verschillende (bloed)onderzoeken, waaronder ook de gevreesde beenmergpunctie bleek ik geen Mastocytose te hebben, maar MCAS.  

"Het mestcel activatie syndroom (MCAS) is een stoornis die ervoor zorgt dat mestcellen verkeerd of overmatig reageren op contact met bepaalde stoffen. Dit kan leiden tot ernstige allergische reacties. Omdat mestcellen zich op zoveel plekken in het menselijk lichaam bevinden kunnen de symptomen heel uiteenlopend zijn. Zo kunnen patiënten last krijgen van onder meer huiduitslag, benauwdheid, flauwvallen, overgeven en zelfs van een levensbedreigende anafylactische shock die medisch ingrijpen noodzakelijk maakt. Het kan zo erg zijn dat de indruk ontstaat dat men allergisch voor bijna alles is." 

Alles viel ineens op zijn plek. Inmiddels slik ik anti-histamine tabletten waardoor de allergische reacties verminderen en hou me nog steeds goed aan mijn dieet. De angst voor het eten is hierdoor wel verminderd, maar blijft nog steeds.