Geen producten (0)

Vakantietips

Op vakantie gaan is voor de meeste mensen met voedselallergie prima te doen. Goede communicatie is daarbij heel belangrijk. Dit zijn enkele praktische tips die je daarbij kunnen helpen.

Tip 1 Vertaallijsten
Communicatie over je allergie is heel belangrijk. Maar hoe doe je dat in het buitenland? Foodinfo heeft een online levensmiddelenwoordenboek ontwikkeld. U kunt daar veelgebruikte termen voor levensmiddelen in meer dan 35 talen opzoeken. Ook zijn bij Foodinfo handige lijsten voor op reis te vinden in 30 talen (in PDF formaat).

Tip 2 Waar is het ziekenhuis?
Vooral in geval van een ernstige allergie is het handig als je weet waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is. Zorg dat je het adres bij de hand hebt.

Tip 3 Alarmnummer
In alle landen van de EU kun je 112 als alarmnummer gebruiken. Ga ja buiten de EU met vakantie? Noteer thuis alvast het landelijk alarmnummer van je vakantieland.

Tip 4 Verzekering
Vraag bij het afsluiten van een reisverzekering wat je dekking is in geval van een ernstige allergische reactie. Zet ook het noodnummer van de verzekeraar in je telefoon.

Tip 5 ICE op mobiele telefoon
Wie moet gebeld worden in geval van nood? Zorg dat hulpverleners dat gemakkelijk kunnen achterhalen in je telefoon en niet lang hoeven te scrollen door je telefoonlijst. Internationaal is de standaardnaam: ICE (In Case of Emergency). Gaat het om meerdere personen, dan kun je die aanduiden met ICE1, ICE2, ICE3, enzovoorts.

Tip 5 Voedselallergiepas
Bestel de voedselallergiepas. Daarop kun je alle persoonlijke en allergie-informatie laten zetten. Door het formaat (credit card) is de pas makkelijk mee te nemen. Deze pas is te bestellen via www.voedselallergie.nl

Tip 6 SOS
Met een SOS-alarmpenning of de SOS-talisman is snel zichtbaar dat je een voedselallergie hebt. De penning moet je laten maken, bij de talisman kun je zelf het informatiestrookje invullen.

Tip 7 Medicijnen meenemen
Zorg dat je ruim voldoende medicijnen hebt voor je vakantie. Zorg ook voor een recept voor een adrenalinepen en een door je arts ondertekend noodplan. Zo voorkom je problemen bij het passeren van de tassencontrole op het vliegveld.

Tip 8 Reisinentingen
Kijk uit met de reisinentingen. Er kunnen namelijk allergenen in zitten! Sommige vaccins worden gekweekt op een groeibodem van kippeneiwit. Andere vaccins kunnen sporen bevatten van antibiotica. De GGD adviseert bij kippeneiallergie om met de behandelend arts te overleggen en een proefdosis te laten geven van ¼ van het vaccin in de huid. Bij zeer ernstige allergie adviseert de GGD om het niet te doen. Aangezien het gele koorts-vaccin verplicht is in veel tropische landen, krijg je dan een brief mee waarin staat dat het niet mogelijk is te worden gevacccineerd.

Handig om te weten

Allereerst is het van belang om te bepalen waar je naar toe gaat; de eindbestemming, maar ook de reis er naar toe. Zo is het goed om te weten hoe je
in een andere taal in een restaurant of hotel kunt vertellen dat je bijvoorbeeld pinda, gluten of een ander allergeen moet vermijden.  Op de website van de Rijksoverheid, bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, kan je een reisadvies van veel landen opvragen. Verder hebben de meeste landen een vereniging voor allergie- en coeliakiepatiënten. Je kan daar informeren naar adressen van hotels en restaurants en naar de eetgewoonte van het desbetreffende land. Het kan handig zijn om te weten welke gerechten je in het vakantieland beter wel of niet kunt eten. Misschien is het mogelijk om met een gids of iemand die bekend is met het vakantieland te reizen?

Soms is het nodig om dieetproducten mee te nemen op reis, omdat die in het vakantieland niet verkrijgbaar zijn.

Zelf ga ik altijd op vakantie met een extra koffer vol etenswaren.Gaan we in de tent met vakantie dan gaat altijd mijn mini-oven met de biologische afbakbroden mee....  Ook ontbreken de Cracottes en de vacuum verpakte jonge kaas en ingevroren biefstuk nooit! Het vergt nogal wat ruimte en 
improvicatie en dat wordt niet altijd in dank afgenomen door mijn medereisgenoten. Maar dat mag de pret niet drukken.

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kan je trouwens ook extra bagage meenemen als je een voedselallergie hebt. Vraag dit na bij je reisbureau of luchtvaartmaatschappij. Neem je voedingsmiddelen mee, zorg dan dat het houdbare producten zijn, ook bij hoge of lage temperaturen en verdeel de voeding over verschillende koffers. Houd gedurende de reis ook eigen voedsel en noodmedicatie in je handbagage.
Informeer van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij en douane naar de lokale en internationale regelgeving betreffende het vervoer en invoer van voeding ennoodmedicatie, want in sommige landen mag men bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen niet invoeren.