Geen producten (0)

Uit eten zonder stress

Heeft u last van voedselovergevoeligheid en wil je lekker en veilig buiten de deur eten? Hoe pak je dit dan aan? Lees verder voor tips om je in de juiste richting te helpen.

Vooronderzoek

Kijk op de site van het restaurant of deze een richtlijn voor allergieën heeft.
Ook kan je op forums zoeken naar de ervaringen van mensen met allergieën over restaurants waar zij uit eten zijn geweest.

Bel het restaurant om te checken hoe allergievriendelijk zij zijn.
Bel het liefst een paar dagen van te voren en vraag wat het restaurant je kan bieden omtrent je voedselovergevoeligheid. Vaak kan het restaurant ja meteen al wat suggesties voor gerechten geven. Je allergie van te voren doorgeven, heeft het voordeel  dat het personeel zich alvast
kan voorbereiden om het etentje voor je zo veilig mogelijk te maken. 

Vragen die u over de telefoon kunt stellen zijn:
• Heeft u een richtlijn voor allergieën?
• Heeft u een ingrediëntenlijst voor de maaltijden?
• Kunt u gerechten maken die voldoen aan mijn speciale wensen?
• Hoe ziet de routing van uw keuken eruit?
• Kunt u stap voor stap vertellen hoe u een gerecht voor mij klaarmaakt? 

Test het restaurant op hun allergievriendelijkheid door hen nog een keer te bellen.
Bel ze liefst op een andere dag en wat helemaal ideaal zou zijn als u een andere persoon te spreken krijgt.
Vraag opnieuw naar de richtlijn voor allergieën. Krijg je geen positief gevoel van dit gesprek, ga dan niet naar dit restaurant.

Reserveren.
Ga niet dineren tijdens spitsuren. Vraag het restaurant of het mogelijk is buiten deze uren te dineren. Als het restaurant vol zit, heeft de keuken
minder tijd om aandacht te besteden aan uw allergievrije gerecht. Hierdoor neemt de kans toe dat er een fout gemaakt wordt. En sta erop dat er een
chef-kok of keuken manager aanwezig is die ervoor zorgt dat uw eten veilig bereid en geserveerd wordt.

Maak een back-up plan.
Als het niet lukt om van tevoren te reserveren bij een restaurant, ga dan naar een eetgelegenheid waar je al goede ervaringen mee heeft. Heb je nog
geen (goede) ervaringen met een allergievriendelijke restaurant, kijk dan op internet en zoek een restaurant waar al veel positieve berichten in combinatie
met allergieën over zijn. 

Neem uw allergie must haves mee.
Neem eventueel doekjes mee om je tafel en stoel mee af te vegen, neem je lactasetabletten tijdig in en neem niet één, maar twee Epi-pennen mee. Let
er wel op dat de houdbaarheidsdatum nog niet is verlopen! 

Neem voor de zekerheid toch wat te eten mee.
Zoals een boterham of snack. Als je gaandeweg geen geschikte restaurant kunt vinden dan kunt u in ieder geval je honger in een beetje stillen. 

Soort restaurant

Overweeg de grootte van het restaurant.
Restaurantketens of restaurant franchises hebben vaak een duidelijke allergie-etiquette. Dit wil niet meteen zeggen dat deze goed is, maar ze
besteden er wel aandacht aan. Kleine restaurants hebben vaak geen reglement voor allergieën, maar besteden er meestal wel veel tijd en aandacht aan om het een en ander voor u uit te zoeken. 

Pas op voor taalbarrières.
Pas op voor taalbarrières. Als je in het buitenland het gevoel heeft dat het personeel in het restaurant je niet goed verstaat, neem dan geen risico. Je
kunt eventueel alvorens je op reis gaat een vertaallijst voor allergenen downloaden op AllergieSupermarkt.nl. Zie voor een extra goede voorbereiding op
vakantie ook het artikel: Op vakantie met een allergie. 

Krijg waar voor uw geld.
De wat duurdere culinair hoogstaande restaurants kunnen je vaak meer bieden op het gebied van allergieën dan de wat goedkopere eetcafés.

In het restaurant 

Vertel over uw allergieën en let op waarschuwingstekens.
De eerste paar minuten contact met het personeel zijn het belangrijkst om te ondervinden of het restaurant geschikt voor je is. Als je het restaurant
benaderd, leg je natuurlijk uit wat uw voedselovergevoeligheid is en vraag je hoe het restaurant hier mee omgaat. Als je aanspreekpunt in het restaurant
zelfverzekerd kan vertellen over het allergiebeleid, ingrediënten en wat je wel mag en lekker vindt, is dit een goed teken. Maar als je aanspreekpunt wat
aarzelend overkomt, en niet alles klopt wat hij of zij zegt, laat deze restaurant dan voor wat het is, en kijk verder. Volg je gevoel.

Vraag om een goed verlichte tafel.
Als je je eten goed kunt zien, zijn zichtbare allergenen beter te detecteren dan aan een slecht verlichte tafel. 

Stel veilige ingrediënten van tevoren vast met de keuken.
Zoek samen met de koks ingrediënten uit die je lekker vindt en wel mag eten. Vraag meteen ook wat de koks en bediening doen om kruisbesmetting te
voorkomen.

Vragen die kunnen helpen om hierachter te komen zijn:
Wat voor soort olie wordt er gebruikt (in de frituurpan)?
Is deze olie vers?
Wat wordt er allemaal in de frituurpan gefrituurd?
Is er een plek in de keuken apart gehouden om gerechten te bereiden voor mensen met allergieën?
Is er keukengereedschap speciaal voor gerechten voor allergieën?
Weet de bediening dat allergieloze gerechten apart gehouden moet worden van andere gerechten?
En weet de bediening dat een gerecht niet allergieloos gemaakt kan worden door alleen maar het ‘verboden’ ingrediënt van het bord af te halen? 

Kruisbesmetting
Bestudeer het menu om erachter te komen of er een mogelijkheid is op kruisbesmetting. Als je bijvoorbeeld met een notenallergie een salade op de kaart ziet staan met walnoten, is de kans op kruisbesmetting met een andere salade groot. Let bij een allergie op schaal- en schelpdieren op gefrituurde gerechten. Schaal- en schelpdieren kunnen in restaurants ook gefrituurd worden.

Ontspan en geniet van uw gerecht.
Emoties kunnen soms hoog oplopen, maar uit eten gaan hoeft geen nare ervaring te zijn. Hoe meer ervaring je hebt met het eten in eetgelegenheden,
hoe beter je iemand kunt vertrouwen met het verzorgen van je gerechten. 

Na het etentje…

Deel uw ervaring!
Als je een positieve ervaring met een eetgelegenheid heeft, deel je bevindingen dan via onze website. Op deze manier kan je andere mensen weer helpen in hun zoektocht om lekker en veilig buiten de deur te eten.

Wij hopen dat deze tips jullie helpen om uit eten buiten de deur te gaan zonder stress en wenst je veel eetplezier toe!

 

Geschreven door Marissa Brassfield for CalorieLab   

Vertaling door Tiffany Pinas.

Orgineel artikel in het Engels: http://calorielab.com/news/2011/02/04/dining-out-with-food-allergies/